Skip to main content
To the homepage of Knowit

Life at Knowit – Meet Cloud Expert Mervi

Lue Mervi Siipilähteen mietteitä alanvaihdosta, työssä kasvamisesta sekä arjesta Knowitilla. Kuinka kestävän työelämän teemat näyttäytyvät Mervin arjessa?

Kuka olet?

Lue Mervi Siipilähteen mietteitä alanvaihdosta, työssä kasvamisesta sekä arjesta Knowitilla. Kuinka kestävän työelämän teemat näyttäytyvät Mervin arjessa? Katso video alta. 

Kuka olet?

Mervi Siipilähde, pilviasiantuntija. Olen alanvaihtaja: vaihdoin tanssista Academic Workin koulutuksen avulla IT-alalle. Kesällä 2020 järjestetty intensiivikoulutus keskittyi AWS-pilven kehitykseen, mutta teen nykyisin myös delivery managerin työtä pariin asiakkuuteen. 

Miten päädyit vaihtamaan tanssista IT-alalle?

Tanssi, kuten IT:kin, lähti halusta kehittää itseään. Aloitin tanssin suhteellisen myöhään, vasta teininä. Tanssi tarjosi alustan itsensä tutkimiselle kehollisuuden kautta. Tein tanssia täysipäiväisesti melkein 20 vuotta. Opiskelin kandin tutkinnon nykytanssista Lontoossa. Suomessa työskentelin teatterissa koreografina ja esiintyjänä. Myöhemmin kävin Teatterikorkeakoulun maisteriopinnot opettajaksi. Opetan edelleen tanssia kurssimuotoisesti. 

Kun olin tehnyt tanssia aikani, aloin miettiä, missä näkisin itseni 50-vuotiaana – en välttämättä salin lattialla pyörimässä. Googlasin millä alalla on töitä, ja IT-alalle tunnuttiin kaipaavan alanvaihtajia ja naisia. En ole ollut harrastunut tietokoneisiin, mutta tanssikoululla vastasin aina kaikista IT-asioista, ne olivat mukavaa vastapainoa fyysiselle työlle ja tuntuivat helpolta ottaa haltuun. Huomasin, että tykkään olla koneella ja testasin vähän koodausta. 

Mervi in studio

Koetko löytäneesi oman paikkasi?

Alkuun ajattelin, että mitä tällainen tanssinopettaja muka osaa. Se oli iso hyppy, mutta päätin sitoutua pariksi vuodeksi kokeilemaan. Monilla ihmisillä on yhä mielikuva, että IT-alalla toimivat ovat olleet kiinnostuneita tietotekniikasta jo pienestä pitäen. Kouluissakin kuulemma opot saattaa ohjata vielä sukupuolittuneesti. Henkilöiden erilaiset taustat ja kiinnostuksen kohteet kuitenkin rikastuttavat alaa. Myös naisten näkyvyyttä alalla on selvästi lisätty. Esimerkit ovat tärkeitä, kuten juuri Academic Workin uranvaihtotarinat. On ollut mukavaa, että Knowitilla esihenkilöni ovat olleet naisia, ja täten samaistuttavia esikuvia. 

Millaista on ollut hoitaa kahta työtehtävää heti työuran alussa?

Olen aina tykännyt vaihtelusta, tykkään että on erilaisia työtehtäviä. Se pitää hereillä ja elossa. Joskus voi olla hankalaa heittää toinen hattu päähän, mutta toisaalta olen siinä parhaimmillani. Siinä pitää vain hanskata itsensä johtaminen. 

Knowit on mahdollistanut eri roolien kokeilemisen oman jutun löytämiseksi. Varmasti jatkossakin tulee tehtäviä, joita haluaa kokeilla. Koen vieläkin olevani vähän tutustumisvaiheessa, kun tämä on niin laaja ala. Haen omaa paikkaani, mutta täällä sitä on lupakin etsiä.

Mervi
Let's innovate sign

Mikä on parasta Knowitissa?

Parasta Knowitissa on vapaus! Vapaus valita ja tehdä asioita omalla tavalla sekä olla oma itsensä. Knowit mahdollistaa työn sovittamisen omaan elämään. Teen tällä hetkellä 80 % työaikaa, pääsääntöisesti etänä. Asumme Järvenpäässä ja haluan, että pienen lapsen päiväkotipäivät pysyvät kohtuullisen mittaisina. 

Luottamus on myös iso asia, koska olen alanvaihtaja ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta IT-alasta. Vaikka koin, että en ymmärrä mistään mitään, niin silti luotettiin, että tällaista voit lähteä tekemään. Knowitin ja Academic Workin yhteistyö on myös oikeasti toiminut hyvin.

Missä mielestäsi näkyy Knowitin Kestävän työelämän manifestissa keskeinen ihminen ensin -ajattelu?

Omalla kohdalla ainakin juuri siinä, että saan vapaasti valita asioita, kuten työskentelypaikan ja -ajan, jotka lisää tyytyväisyyttä työelämään ja elämään ylipäätään. Kuunnellaan, mitä haluan kokeilla tai tehdä enemmän. Täällä myös kuunnellaan, jos sanon, että hommaa on liikaa. Vaikka annetaan vastuuta, yöunia ei tarvitse menettää. Joku ottaa tarvittaessa koppia, ja koneen voi laittaa kiinni työpäivän jälkeen. Täällä ei palvota iltamyöhään työskentelyä. Työn ja perhe-elämän yhdistäminen on tehty aidosti mahdolliseksi.

Kun vertaa joihinkin muihin aloihin, ymmärtää, miten iso merkitys sillä on, että käytännön asiat kuten palkka on kunnossa. IT-alalla on huomattavasti enemmän taloudellisia resursseja kuin useilla matalapalkkaisilla ja naisvaltaisilla aloilla, mikä heijastuu väistämättä työssä jaksamiseen, työilmapiiriin ja hyvinvointiin. Kun perusasiat ja käytännöt ovat kunnossa, työntekijän ei tarvitse kuluttaa aikaa ja vaivaa niiden murehtimiseen tai niistä taistelemiseen vaan resursseja vapautuu itse työn tekemiseen. Täällä kukaan ei esimerkiksi ajattele pahaa, jos joutuu olemaan vaikka sairaan lapsen kanssa kotona. Näin pitäisi tietenkin olla kaikilla aloilla!

Entäs ne kestävät arvot, mistä kaikki puhuvat?

Jo ennen kuin tulin Knowitille, huomasin, että Knowitilla puhutaan itsellekin tärkeistä kestävistä arvoista. Se ei jäänyt pelkkään mielikuvaan, ja Knowit yrittää selvästi koko ajan kehittää ja parantaa niissä. Teemoja pidetään tosi paljon esillä ja niistä saa tietoa. Viimeksi meitä koulutettiin tasa-arvosta ja moninaisuudesta.

Mervi

Oletko oppinut uutta?

Kävin intensiivikoulutuksen kesällä 2020 ja syyskuussa alkoivat työt. Tulin siis ihan untuvikkona, ja sain käyttää aikaa opiskeluun ja työtehtävien kautta oppimiseen. Kukaan ei valita, että opiskeluun menisi liikaa aikaa. Täällä luotetaan, että hoidan hommat. 

Koulutukseen kuului yksi AWS-sertifikaatti ja sen jälkeen olen tehnyt vielä pari lisää. Nyt alan tehdä PRO-serttiä AWS:stä, siihenkin opiskeluun saa käyttää työaikaa. Osallistun työajalla ja Knowitin kustantamana Readynezin järjestämään koulutukseen, joka preppaa serttiin. 

Jos haluaa olla IT-alalla niin on omaksuttava jatkuvan oppimisen eetos. On vanhentunut ajattelutapa, että pitää hallita mitä teet ja osata se kokonaan. Tietoa on niin paljon, että ennemminkin pitää osata prosessoida, etsiä, jakaa ja hallinnoida tietoa ja hyväksyä, että et voi tietää mistään kaikkea. Koko ajan pitää oppia lisää.

Oletko saanut kollegoilta apua?

Pääsin heti alkuun projektiin, jossa senioritekijä antoi pienejä täskejä ja oli mentorina. Etenkin alussa oli tosi merkittävä juttu, että apua saa, kun vain uskaltaa pyytää. Jos joku ei osaa auttaa, hän kertoo keneen kannattaa olla yhteydessä. Myös superkiireiset ovat ottaneet hetken auttaakseen. Täällä annetaan vastuuta ja luotetaan. Kukaan ei hengitä niskaan, mutta aina voi kysyä, eikä koskaan jää yksin.

Mervi

Saatko olla oma itsesi?

Pelkäsin, että ihmetellään, että mitä toi täällä tekee. Minuun on suhtauduttu ihmisenä, kuten kehen tahansa muuhunkin. Olen ollut yllättynyt siitä, että taustastani on oltu kiinnostuneita ja se on nähty vahvuutena, myös niiden keskuudessa, jotka ovat tehneet koko työuransa alalla. 

Miksi yrityksen ilmapiiri on tärkeä?

Hyvä ilmapiiri mahdollistaa, että saa olla oma itsensä.  Jos ei tule mielikuva, että työnantajalla on hyvä ilmapiiri, en halua mennä sinne. Knowit ei ollut yhtään tuttu, mutta jo nettisivuilta välittyi mielikuva hyvästä työyhteisöstä. Tuli olo, että täällä on ihmisiä töissä.

Käyn toimistolla tapahtumissa, kuten työpajoissa ja yhteisillä aamiaisilla. Helsingin uusi toimisto on nätti ja viihtyisä, ja siellä on hyvä fiilis. 

Entäs työasioiden ulkopuolella?

Tähän asti ikimuistoisin kokemus Knowitilla on kesäjuhlat Tampereella, kun tanssittiin yökerhossa pikkutunneille asti. Kun voi olla oma itsensä, voi työkavereiden kanssa rentoutua myös työn ulkopuolella.

Kolme esinettä, jotka kuvaavat arkeasi?

  1. Bluetooth-kuulokkeet. Kuuntelen juoksuvalmennusta, podcasteja,kirjoja, joskus musiikkia, kuten voima-albumiani eli Beyoncen Homecoming-keikasta tehtyä livealbumia.
  2. Vaippa tai lapsen lelu, koska sitä elämä tällä hetkellä pitkälti on.
  3. Padel-maila. Löysin harrastuksen Knowitin aktiviteetin kautta: lähdin kokeilemaan, innostuin ja aloin harrastaa. 
Helsinki office

Asiantuntijaksi Knowitille?

Heräsikö kiinnostuksesi työskennellä Knowitilla? 

Lue lisää ja ole meihin yhteydessä joko lähettämällä hakemus sinua kiinnostavaan avoimeen rooliin, tai jos et löydä juuri tällä hetkellä sinua kiinnostavaa roolia, avoimen hakemuksen kautta voit myös kertoa itsestäsi lisää. Luemme hakemuksesi mielellämme, ja palaamme sinulle asiaan enintään viikon sisällä!

Lue lisää

Avoimet työpaikat