
Teema 1: Vihreät arvot
Knowit on vahvasti sitoutunut Agenda 2030:een ja vastuullisuuteen ylipäätään. Pilveen siirtyminen on monelle yritykselle merkittävä vastuullisuusteko, sillä pilvi vapauttaa mm. oman konesalin ylläpitämisestä mahdollistaen resurssien tehokkaamman käytön. Knowitin pilvikumppanit Microsoft, AWS ja Google ovat vahvasti sitoutuneet vihreisiin arvoihin, mikä näkyy muun muassa investoinneissa uusiutuvaan energiaan, tehokkuuteen ja hukkalämmön uusiokäyttöön.
“Asiakkaamme ovat vahvasti profiloituneet digitalisoitumiseen. Rakennamme ja kehitämme heille moderneja ympäristöjä, joissa voidaan ottaa huomioon ympäristöseikat. Ympäristöasiat eivät aina ole päällimmäisenä, mutta ovat aina mukana. Järjestelmiä ja palveluita kehitetään aina modernilla tavalla. Jaettuja ympäristöjä ja kapasiteetteia hyödynnetään aina kun mahdollista, niin että resurssien käyttö voidaan optimoida”, kertoo Knowitin Azure-arkkitehti Aki Koivunen. Hänen työtään on konsultoida asiakkaita Azureen liittyvien suunnitelmien osalta heidän tarpeidensa mukaan heitä tukien. Muutamassa jatkuvassa asiakkuudessaan Aki ohjaa valinnoissa ja auttaa suunnittelemaan uusia ympäristöjä ja muutoksia turvallisuus ja optimointi huomioiden.
Optimointi ja rahansäästö menevät käsi kädessä ympäristöystävällisyyden kanssa. Pilvitekemistä arvioidaan kvartaaleittain, ja tekemistä ajetaan kustannus- ja päästötehokkaammaksi. “Asiakkaiden tulee vähän epähuomiossa myös säästettyä luontoa”, naurahtaa Senior Cloud Specialist ja AWS:n Tech Lead Richard Andersson.
Delivery manager Katja Juntunen vastaa AWS, Azure tai Google Cloud -ratkaisuista muutamille asiakkaille ja vetää myös delivery managerin roolin kehitystä. Hän on AMK-opinnoissaan tutkinut pilviratkaisuiden kestävyyttä ja energiatehokkuutta. “Asiakas on usein eniten kiinnostunut pilven kautta tulevista kustannussäästöistä, mutta ajan hengen myötä myös vihreät arvot ja energiansäästö kiinnostavat. Tämä asia on lähellä sydäntäni ja haluan auttaa yrityksiä näkemään myös sen puolen, miksi pilveen kannattaa siirtyä. Komponenttipulankin takia on ajankohtaista miettiä jaetun kapasiteetin hyötyjä suhteessa omistamiseen. On-prem ratkaisut vaativat jatkuvaa investointia, jos ratkaisuissa halutaan ottaa huomioon kestävät arvot, kuten energiatehokkuus ja nykyaikaiset ratkaisut. Tarpeen muuttuessa osa ostetusta kapasiteetista voi jäädä käyttämättömäksi. Pilven jaettu kapasiteetti voi tietyllä tapaa edistää kiertotaloutta, kun kukin käyttää sen mitä tarvitsee ja tarpeen pienentyessä kapasiteetti vapautuu heti hyödynnettäväksi”