REFERENSSI
VEIKKAUS
Käyttäjätutkimuksen avulla selkeyttä sisäisiin yhteistyötapoihin
Veikkauksen kollaboraatiotyökalujen käyttö oli vuosien saatossa hajautunut ja käyttötavat erilaisia. Toteutetun käyttäjätutkimuksen avulla saatiin kirkastettua sisäisiä toimintatapoja.
LÄHTÖKOHDAT
Yhteistyön työkalut organisaation ytimessä
Veikkaus on suomalainen, valtio-omisteinen rahapeliyhtiö, jossa työskentelee yli 1300 työntekijää. Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien järjestämiseen Suomessa, ja pelitarjontaan kuuluu niin onnenpelejä, kasinopelejä kuin vedonlyöntipelejä. Lisäksi Veikkauksen tytäryhtiö Fennica Gaming tuottaa pelipalveluita ja -tuotteita yritysasiakkaille.
Veikkauksen kaltaisessa organisaatiossa erilaiset yhteistyöhön tarkoitetut työkalut ovat arjen sujuvuuden kannalta tärkeitä. Työkaluja on niin viestintää, puheluita, tapaamisia, fasilitointia, dokumentointia ja yhteisen virallisen sekä epävirallisen tiedon jakamista varten.
HAASTE
Johdosta henkilöstöön – työkalutarpeiden kartoitus läpin organisaation
Vuosien saatossa Veikkauksen kollaboraatiotyökalujen määrä oli kasvanut ja niiden käyttötavat olivat päässeet elämään eri suuntiin. Eri työkalujen roolit tuntuivat epäselviltä ja näkemys yhteisistä toimintatavoista kaipasi kirkastusta.
Projektin tavoitteena oli selvittää eri liiketoimintayksiköiden näkökulmasta nykyisten kollaboraatiotyökalujen käyttöä ja toimivuutta. Samalla haluttiin saada selvyyttä käyttäjien näkemykseen tulevaisuuden tarpeista niin toiminnallisuuksien kuin itse tarvittavien työkalujen osalta.
Kohderyhmänä tutkimuksessa oli koko Veikkauksen henkilöstö johto mukaan lukien.
RATKAISUT
Avuksi asiakastutkimus
Kollaboraatiotyökalujen käytön nykytilan auditoimiseksi ja tulevaisuuden tarpeiden jäsentämisen avuksi otettiin Knowitin toteuttama käyttäjätutkimus. Tietoa päätettiin kerätä hyödyntämällä sekä haastatteluita että kyselyä. Osallistamalla käyttäjiä haluttiin validoida olettamuksia, saada oikeaan käyttöön perustuvaa tietoa sekä ymmärrystä liittyen eri kollaboraatiotyökalujen käyttöön nyt ja jatkossa.
Haastatteluiden avulla haluttiin päästä porautumaan syvemmälle Veikkauksen kollaboraatiotyökalujen haasteisiin - tunnistamaan tärkeimmät kipupisteet ja avaintyökalut, sekä tuomaan esille uusia näkökulmia ja mahdollisesti piiloon jääneitä tarpeita. Haastatteluiden ohella tärkeänä tukimuotona tiedonkeruulle toimi kysely, jonka avulla haluttiin entisestään lisätä käyttäjäymmärrystä ja saada vastauksia laajemmalta joukolta.
Kohti parempaa yhteistyötä - haastattelut ja kysely kehitystyön tukena
Projekti aloitettiin yhteisellä kick-offilla, jossa sovittiin rajaukset ja käsiteltävät työkalut, sekä aloitettiin haastatteluiden suunnittelu. Samaan aikaan kalenteroitiin haastattelut. Haastateltavien määrä rajattiin 30 henkilöön, kysely sen sijaan lähetettiin koko henkilöstölle.
Knowitin tehtävänä oli luoda sovittujen tietojen pohjalta sekä haastatteluiden että kyselyn runko, jotka käytiin vielä läpi ja validoitiin erillisessä tapaamisessa.
Haastattelut toteutettiin Knowitin toimesta tiiviillä aikataululla reilussa kahdessa viikossa. Niissä pureuduttiin mm. nykyisiin haasteisiin, tärkeimpiin ja tarpeettomiin ominaisuuksiin, työkalujen helppokäyttöisyyteen, nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin sekä työkalujen rooleihin. Haastateltavat olivat eri liiketoimintayksiköistä, jotta näkökulmia saatiin laajasti läpi koko organisaation.
Kyselyrungon suunnittelun jälkeen kyselylomakkeen toteutuksesta ja sen jakelusta vastasi Veikkaus. Kysely oli avoinna muutaman viikon ajan ja siihen saatiin lopulta yli 130 vastausta, joka täytti asetetun 10 %:n vastaustavoitteen.
LOPPUTULOS
Analyysistä arvokasta tietoa työkalujen ja työtapojen kehittämiseen
Haastatteluista sekä kyselyistä saatiin mittava määrä dataa, joka ensin analysoitiin Knowitin toimesta. Tuloksissa oli paljon vastaavuutta ennakko-odotusten kanssa, mutta jonkun verran paljastui myös täysin uutta tietoa sekä toimintatapoja eri työkaluissa.
Kerätty ja analysoitu data purettiin kirjallisen loppuraportin muotoon. Tulokset antoivat hyvän kuvan nykytilasta ja selkeitä mahdollisuuksia parannuksille, jatkoselvitykselle sekä tukea tulevaisuuden kollaboraatiotyökalujen valintaan. Tiedosta saatiin nostettua esiin selkeitä teemoja, ja loppuraportissa annettiin tutkimustiedon pohjalta suositukset Veikkaukselle työkalujen käytöstä. Loppuraportti käytiin läpi palaverin muodossa.
Projektisuunnitelma oli selkeä ja projektin aikana yhteydenpito oli sujuvaa - kumpikin osapuoli tiesi koko ajan missä mennään. Aikataulu oli tiivis ja Veikkaus sitoutui projektiin mukaan erinomaisesti. Lopputuloksena saatiin tuotettua paljon tietoa ja kattava raportti Veikkauksen käyttöön. Kokonaisuudessaan onnistunut projekti!
Pauliina Varheenmaa
Projektipäällikkö, Knowit
Haluatko kuulla lisää?
Ota yhteyttä!
Susanna Salomaa
Business Unit Director
Knowit Experience