Skip to main content
To the homepage of Knowit

ARTIKKELI

Pilvestä supervoimat

Luovuuden taikajuomapata, innovaatioiden legopalikkaämpäri. Tätä pilvi tarkoittaa yrityksen innovaatiokyvykkyyden näkökulmasta. Juuri pilvi on se tekijä, joka mahdollistaa paljon puhutun kokeilukulttuurin kustannustehokkaasti. Miksi näin on, ja mitä uutta pilvessä saa aikaan?

Pilvestä supervoimat

Yleensä pilvipalveluiden etuina korostuvat liiketoimintaa hyödyttävät säästöt, ketteryys ja skaalautuvuus. Sen sijaan luovuusbuusti ja sen suuri bisnesarvo jäävät helposti huomaamatta.

Yritysjohtajia kannustetaan edistämään kokeilukulttuuria Lean-filosofiaan kuuluvan ketteryyden nimissä. Perinteisessä maailmassa se on paljon helpommin sanottu kuin tehty.

”Maallikon ajatuksissa saattaa edelleen tuntua, että innovaatiokykyinen organisaatio vaatii raskaat resurssit ja pataljoonallisen pellepelottomia. Pilven ansiosta kynnys onkin todellisuudessa aika matala”, Knowit Solutionsin strategisen kehityksen johtaja Pekka Nurmi sanoo.

Epäonnistumisia ei tarvitse pelätä

Ennen pilveä oli pakko suhtautua kokeiluihin hyvin varovasti, jotta tuotekehitys ei nielisi loputtomiin rahaa ja resursseja. Silti monet kokeilut menivät metsään.

Pilvisovellusten ketterässä kehittämisessä fail fast -periaate kuuluu asiaan. Vaikka kokeiluja tehdään tavoitteellisesti, niihin voi suhtautua kepeämmin tarvitsematta pelätä epäonnistumista. Epäonnistuminen ei edes riko mitään.

”Kun sovellusta tehdään pilvessä natiivisti, voit helposti palata tiettyyn tilanteeseen, jos jotakin menee vikaan. Voit nopeasti toistaa ja muuttaa asioita, kun infrastruktuuri on automatisoitu”, Knowit Solutionsin ohjelmistokehityksen johtaja Jani Koivulainen kuvailee.

Pitkälle viety automaatio, jatkuva integrointi ja julkaiseminen sekä infrastruktuuri koodina ovat ne keskeiset tekijät, jotka mahdollistavat ketteryyden pilvinatiivissa ohjelmistokehityksessä. Valtavirraksi on tullut DevOps-kulttuuri, jossa autonomiset tiimit koostuvat kehittäjistä ja IT:n tuotantopuolen ammattilaisista.

Valmistyökalujen tarjonta vapauttaa sovelluskehityksen resursseja. Vastaavia elementtejä ei enää tarvitse koodata.

”Konkreettisia esimerkkejä ovat valmiit kartta- ja paikannuspalvelut, kuvantunnistuspalvelut ja tekoälypalikat. Niitä hyödyntäviä sovelluksia kuka tahansa voi tehdä helposti, kun ennen jonkun olisi ensin pitänyt tehdä järkyttävä määrä tuotekehitystä. Nyt voi tehdä palveluita, joita parikymmentä vuotta sitten ei olisi voinut edes kuvitella”, Koivulainen sanoo.

Analogiana hän mainitsee fysiikassa perustutkimuksen. Se ei suoraan palvele mitään, mutta se mahdollistaa paljon. Pilvipalveluiden tuottajat ovat tehneet “perustutkimuksen” ja SaaS-palveluiden päälle voi rakentaa ilman tarvetta vääntää itse kaikkia bittejä kohdalleen.

Legopalikoista innovaatiovoimaa

Merkittävä pilven aiheuttama muutos tapahtuu ohjelmistokehityksen painopisteessä. Se ei enää ole uuden koodin tekemisessä tyhjästä. Olennaista on se, mitä saat aikaan pilvipalveluiden moniulotteisten työkalujen avulla.

”Pilvi on kuin legopalikkaämpäri. Siellä on kaikille samat palikat, joita saat poimia ja tehdä niistä hienoja maailmoja. Jatkossa kilpailukykyä luova innovointikyky tarkoittaa legopalikkamaista innovointia. Sitä, kuinka taitava olet käyttämään oikeita palikoita. Kun tässä pääsee vauhtiin, syntyy positiivisen tulevaisuuden kehä”, Pekka Nurmi vertaa.

Pilvi muuttaa myös kilpailun painopistettä. Innovaatiokyvykkyys ei ole enää puhdasta teknistä kyvykkyyttä.

”Tämä näkyy myös nettisivujen koodaamisen kehityksessä. Kun wysiwyg-ajattelu on keventänyt teknisiä osaamisvaatimuksia, näkemys ja luovuus painottuvat ratkaisevina kykyinä. Nyt pilvi on kuin valtava taikajuomapata, josta jokainen voi ammentaa innovaatiokyvykkyyttä”, Pekka Nurmi sanoo.

Uusien sovellusten ja palvelujen rakentamisesta tulee monin verroin helpompaa ja nopeampaa kuin perinteisessä maailmassa. Tuotekehitystoimintaa pystyy kiihdyttämään hyvin kustannustehokkaasti.

”Pilvi on demokratisoinut uuden tekemistä niin, että kuka tahansa voi tehdä jotakin sellaista, mihin ennen pystyi vain valtavilla resursseilla. Pilvi antaa supervoimat. Se vapauttaa yrityksen keskittymään oman liiketoiminnan kannalta oleellisiin juttuihin ja lisäarvon kasvattamiseen asiakkaan silmissä”, Jani Koivulainen toteaa.

Jani Koivulainen

Head of Offering, Principal Consultant

Knowit Solutions