Skip to main content
To the homepage of Knowit

Kaiken takana on koodi

Knowit Solutions auttaa yrityksiä ja organisaatioita kehittämään toimintaansa erilaisten IT-ratkaisujen avulla

""

Solutionsissa työskentelee asiantuntijoita digitalisaation eri vaiheissa ideoinnista, arkkitehtuurista ja projektijohdosta toteutukseen, testaukseen ja tietoturvaan. Kaiken tekemisen takana on kuitenkin yksi ja sama asia: koodi. 

Mitä koodi merkitsee sinulle?

Connected Solutionsin Business Unit Directorina toimii Harri Salminen, joka on itse aikoinaan koodannut parikymmentä vuotta. Nykyisessä tehtävässään hän luo muille edellytyksiä onnistua hyvin omassa työssään, etsii uusia asiakkuuksia ja kehittää organisaatiota. Harrille koodi on ennen kaikkea tulevaisuuden luomisen väline.

Vain mielikuvitus asettaa rajat koodille, missä voidaan olla vaikka vuoden, kahden päästä. Koodi antaa unelmille siivet, sen avulla voidaan toteuttaa mitä vain keksitään, kuten kestävän kehityksen päämääriä. Tekeminen pitää irrottaa näppäinten painelusta ja nähdä se merkitys, mikä me luodaan. Haluamme käyttää koodia edistämään meille tärkeitä arvoja. Se antaa meille myös suuren vastuun, Harri kuvailee.

Työntekijöiden osaamisen kehittämistä ja hyvinvointia tukee myös Team Leader Jessi Salenius, joka toimi aiemmassa työpaikassaan vastuullisuustiimin kehityspäällikkönä vastaten ohjelmistokehityshankkeista. Knowitin arvomaailma kestävän tulevaisuuden tekijöistä puhutteli.

Koska en ole devaajataustainen, lopputulos on minulle itse koodia tärkeämpi. Näen koodin mahdollisuutena tehdä parempaa huomista meidän monipuoliselle asiakaskunnalle. Meillä on tosi pitkäaikaisia asiakkuuksia, jopa 90-luvulta asti. Meihin selkeästi luotetaan, ja ollaan onnistuttu olemaan lähellä liiketoimintaa ja tuottamaan sille aidosti arvoa. Emme tee quickfixejä tai lähetä yksittäisiä konsultteja, vaan teemme ratkaisuja, jotka ovat aidosti asiakkaan liiketoiminnalle hyödyllisiä, Jessi kertoo.

""

Ammattiylpeät koodarit oppivat uutta vaihtelevissa asiakkuuksissa

Kädet syvällä koodissa ovat ohjelmistoarkkitehdit Aleksi Sutela ja Pejam Hassanzadeh. Kumpikin on tutustunut tietokoneisiin jo lapsena ja tehnyt koko työuransa ohjelmistojen parissa. Aleksi on ollut alalla jo yli 20 vuotta mutta haluaa edelleen päästä myös itsekin koodaamaan. Nykyisessä työssään ohjelmistoarkkitehtinä hän suunnittelee arkkitehtuureja uusiin projekteihin, on mukana projektinhallinnassa ja seuraa projektien etenemistä, valmentaa ketteriä menetelmiä ja niiden hyödyntämistä sekä sparraa muita kehittäjiä. Ja tietenkin koodaa.

Koodauksesta en halua luopua. Olen joskus ajautunut pois siitä, mutta aina halunnut palata myös koodaamaan. Vapaa-ajallakin koodaan harrasteprojekteja ja opettelen uutta, Aleksi kertoo.

Pejam valmistui Aalto-yliopistosta kolme vuotta sitten ja on ollut siitä 2,5 Knowitilla, aluksi full-stack devaajana. Alusta asti huomattiin, että Pejamilla oli projekteissa aina hyviä ehdotuksia, ja nyt hän työskenteleekin koodaavana arkkitehtinä. Pejamin tehtäviin kuuluu sovellusten suunnittelua, toteutusta, testausta, pilveen vientiä ja ylläpitoa.

""

Kirjoitan päivittäin satoja, joskus tuhansia rivejä koodia. On hienoa huomata miten syntyy jotain merkityksellistä. Haluan vaikuttaa asioihin, ja koodin avulla pystyn siihen. Ennen tätä alaa en ollut näin rohkea, että voisin yhtäkkiä vain lähteä tekemään jotain uutta ratkaisua johonkin haasteeseen. Jännittävintä on, kun iso projekti menee tuotantoon, joskus niillä voi olla päivittäin miljoonia käyttäjiä. Tulee ylpeä olo, kun saa olla siinä kehityksessä mukana ja yhdellä napilla vaikuttamaan miljooniin ihmisiin, Pejam sanoo.

Koodarille jatkuva uuden oppiminen on elinehto. Pejam kiittelee, että vaihtelevat asiakkuudet ja monipuoliset työtehtävät tarjoavat sopivasti haastetta ja oppimismahdollisuuksia niin ratkaisujen kuin teknologioiden suhteen. Hän on myös erittäin tyytyväinen, että Knowitilla pääsee aina testaamaan viimeisimpiä teknologioita ja olemaan mukana arvioimassa, voisiko niitä käyttää asiakkailla.

Aleksikin kehuu kannustavaa ilmapiiriä, jossa uusien teknologioiden ja ratkaisujen kokeilemisen lisäksi saa myös rohkeasti haastaa vanhoja tottumuksia projekteissa. Työntekijöiden oppimiseen ja kehittymiseen kannustetaan aidosti, ja siihen saa käyttää työaikaa. Kaikille työajan ulkopuolinen opiskelu ei välttämättä ole mahdollista, ja Aleksi tietää, että opiskelu kyllä kannattaa myös työnantajan kantilta katsottuna. Kokeneena arkkitehtinä Aleksi jatkuvasti sparraa kollegoitaan tekemään selkeää koodia, jossa on esimerkiksi riittävästi koodikommentteja. Silloin koodi on ylläpidettävää, ja sen elinikä on pitkä.

""

Yksi tärkeä asia, josta ei niin paljon puhuta, on koodaajan oma ammattiylpeys tekemisen suhteen. Ei ole itsestään selvää, että kirjoitettu koodi on nättiä, luettavaa ja ymmärrettävää. Koodia ei esimerkiksi saa laittaa meidän päähaaraan ennen kuin muut tekijät on käyneet sen läpi. Olen kysynyt, olenko liian tiukka vaatimuksissani, mutta vastauksena on ollut, että on hyvä, kun näistä keskustellaan heti projektin alkuvaiheessa, Aleksi kertoo.

Aleksi kuvailee koodia pääasialliseksi tavaksi tuottaa asiakkaille se, mitä he Knowitilta tilaavat. Samoilla linjoilla on myös liiketoimintayksikön johtaja. Kun Harri itse aloitti koodaamisen, algoritmejäkin hierottiin vielä paljon käsin. Nykyisin moni asia hoituu koodin avulla – silloinkin, kun ei varsinaisesti ajatella tilattavan koodia.

Koodi on meille se työkalu siinä missä toisille kynä tai traktori. Kaikki muuttuu koodiksi, ei enää vain ohjelmisto vain myös laitteisto. Kun ennen kannettiin päiväkausia erilaisia palvelimia konesaliin, ja sitten päiväkausia vedettiin johdotuksia ja kytkettiin niitä, sekin on nyt muuttunut koodiksi ja hoidetaan pilvessä, Harri kuvailee.

Kaiken takana tosiaankin on koodi.

Kohti kestävää yhteiskuntaa

Katso lisää Harri Salmisen ajatuksia siitä, miten koodi tarjoaa mahdollisuuksia mennä kohti kestävämpää yhteiskuntaa.

Asiantuntijaksi Knowitille?

Heräsikö kiinnostuksesi työskennellä Knowitilla? 

Lue lisää ja ole meihin yhteydessä joko lähettämällä hakemus sinua kiinnostavaan avoimeen rooliin, tai jos et löydä juuri tällä hetkellä sinua kiinnostavaa roolia, avoimen hakemuksen kautta voit myös kertoa itsestäsi lisää. Luemme hakemuksesi mielellämme, ja palaamme sinulle asiaan enintään viikon sisällä!

Lue lisää

Avoimet työpaikat