- Kilpailemme paikallisten pienten toimijoiden kanssa, jotka ovat hyvin lähellä asiakkaita, ja myös suurten materiaalitoimittajien kanssa, jotka ovat toisinaan sekä toimittajiamme että kilpailijoitamme. Jotta voimme menestyä tässä kilpailussa, haluamme tulla nähdyksi parhaana. Digitalisaatio on yksi avainkomponentti ja kestävä kehitys on käytännössä toinen, Lennart Björnström, tietohallintojohtaja ja Thomas Concrete Group AB:n liiketoiminnan kehitysjohtaja selittää.

Digitalisaatio mahdollistaa läpinäkyvyyden ja tehokkuuden

Thomas Concrete on työskennellyt Knowitin kanssa useiden vuosien ajan saadakseen digitalisaatioedun alalla, joka on perinteisesti kaikkea muuta.

- Koko rakennusteollisuus on tuottavuudessa kaukana muista toimialoista ja digitalisaation puute on yksi syy siihen. Olemme päättäneet nähdä tämän tilaisuutena edistää teollisuudenalamme kehitystä, ei vain betonissa, vaan rakentamisessa yleensä, Björnström sanoo.

Tarjoamalla digitaalisia palveluja asiakkailleen Thomas Concrete voi parantaa heidän tuottavuuttaan merkittävästi. Tämä voidaan saavuttaa vähentämällä papereiden pyörittelyä, sekä antamalla asiakkaille reaaliaikaista tietoa siitä, miten projektit etenevät, milloin toimitukset saapuvat, ja kuinka koko toimitusketju toimii.

Tätä läpinäkyvyyttä ei ollut ennen. Digitalisaatio tuo tietoa ja ymmärrystä sekä tietysti säästöjä, kun rakennusprosessi on tehokkaampi. Tämä säästää myös kuljetuksissa, mikä on tärkeää kestävän kehityksen kannalta.

"Menestyksemme takana ovat vahvat kumppanit, kuten Microsoft ja Knowit."

Betoniasiantuntemuksen jakamista asiakkaille IoT:n avulla

Thomas Concrete nähdään asiantuntijana ympäristöystävällisen betonin valmistuksessa. Heidän käyttämänsä kaavan hiilijalanjälki on perinteistä pienempi. Nyt he voivat laajentaa arvoketjuaan ja tarjota osaamistaan asiakkaille myös uudella tavalla: mahdollistamalla tuotteen toiminnan seuraamisen.

Esimerkkinä Thomas Concrete on yhdessä Knowitin kanssa rakentanut pilviratkaisuihin yhdistetyn anturitekniikan, joka antaa tietoa betonin kovettumisesta. Betonin sisäisiä kuulumisia ei normaalisti voi tietää, mutta nyt asiakas voi nähdä matkapuhelimellaan kuinka pitkälle betoni on kovettunut. Tämä näkemys säästää aikaa ja rahaa ja on valtava askel kestävämmäksi, koska lämmitys, kuivaus ja kaikki näihin vaiheisiin tarvittavat koneet voidaan optimoida.

- Tarjoamme nyt asiakkaillemme palveluja helpottaaksemme heidän arkipäiväänsä ja tarjotaksemme tietynlaista osaamistamme. Työskentelemme parhaillaan ennustepalvelun parissa, joka voi tulevaisuudessa kertoa, milloin asiakas voi siirtyä rakentamisen seuraavaan vaiheeseen, Björnström kertoo.

Azure Virtual Desktop yhdistää työkalut ja työntekijät

Joillakin alueilla Thomas Concrete joutuu työskentelemään toimialakohtaisten ERP-järjestelmien kanssa. Rakennusteollisuudelle rakennetut työkalut eivät aina ole teknisesti kehittyneitä, mutta ne tarjoavat monia alalla olennaisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Saadakseen parhaan hyödyn näistä työkaluista Thomas Concrete päätti siirtää kaikki järjestelmät julkiseen pilviympäristöön. Microsoft Azure valittiin pilvialustaksi ja he käyttävät monia sen tarjoamia sisäänrakennettuja palveluita. Alakohtaiset työkalut ovat nyt käytettävissä mistä tahansa Microsoft Azure Virtual Desktopin (AVD) kautta, myös mobiililaitteilla.

Euroopassa Thomas Concrete on jo siirtynyt Microsoft Azureen. Seuraava askel on Yhdysvallat, jossa noin puolet Thomas Concreten liiketoiminnasta on. Konsernilla on hieman yli 2000 työntekijää ja lähes 200 toimipistettä, joista 160 on tuotantolaitoksia. Pilvi ja WVD tarjoavat nyt kaikille verkoston eri osissa työskenteleville mahdollisuuden käyttää samoja työkaluja erittäin kevyellä asennuksella. Tämä parantaa huomattavasti saavutettavuutta ja liikkuvuutta koko työvoimalle, Team Thomasille. Henkilöstön työskentelyn yhdenmukaistaminen tuo heidät lähemmäksi toisiaan ja mahdollistaa paremman viestinnän kollegoiden kanssa jopa eri paikoissa. Parhaiden käytäntöjen jakaminen on nyt myös helpompaa.

- Microsoft itse asiassa ohjasi meidät Citrixiin vuonna 2018, koska heillä ei ollut mitään vastaavaa tarjottavaa, mutta kun he toivat markkinoille AVD:n, palasimme takaisin. Nyt AVD on keskeinen osa toimintaamme ja se on tuonut myös kustannussäästöjä, koska Citrix oli vain yksi työkalu kaiken muun päälle, kun taas nyt voimme käyttää AVD:n sisäisiä palveluita, Lennart Björnström sanoo.

"Luottamuksellinen suhde on ainoa oikea tapa työskennellä uuden teknologian parissa."

Työskentely uusien teknologioiden kanssa edellyttää vahvoja kumppanuuksia ja avointa viestintää

Microsoftin kumppanina Knowit oli pystynyt perehtymään Azure Virtual Desktopiin jo betatestausvaiheessa. Kyseessä oli kuitenkin uusi teknologia, eikä ole helppo löytää asiakkaita, jotka ovat valmiita ottamaan ensimmäisenä käyttöön uuden työkalun, koska siihen liittyy luonnollisesti jonkin verran riskiä.

- Aloitimme Thomas Concreten kanssa AVD-yhteistyön heti sen lanseerauksen yhteydessä. Onneksi tässä tapauksessa teknologia osoittautui erittäin kypsäksi. Alusta lähtien huomasimme, että tämä on jotain, jonka avulla voimme integroida kaiken, mitä Thomas Concrete tekee, toisin kuin Citrix, joka oli erillinen työkalu. Nyt meillä on myös enemmän mahdollisuuksia käsitellä tietoturva-asioita ja varmistaa, ettei liiketoiminnassa ole häiriöitä. Ainakin Pohjoismaissa olimme yksi ensimmäisistä, ellei ensimmäinen, joka otti tämän käyttöön, sanoo Knowitn asiakaspäällikkö Riku Kovalainen.

Pilviteknologiat kehittyvät päivittäin ja tuo jatkuvasti markkinoille uusia työkaluja. Tässä mielessä pilvipalvelu on aina uusi teknologia. Thomas Concreten digitalisaatiosuunnitelma on kunnianhimoinen, mutta he näkevät pilven, esineiden internetin, tekoälyn ja koneoppimisen avaintekijöinä matkalla toimialansa parhaaksi.

- Menestyksemme takana ovat vahvat kumppanit, kuten Microsoft ja Knowit. Työskentelemme rakentaaksemme Team Thomasia ja näemme Knowitin laajennuksena tiimiimme. Tietenkin aina on riskejä, kun työskennellään uusien teknologioiden kanssa, mutta menestyksen avain on läheinen suhde, jossa myös haasteet jaetaan avoimesti. Tällä matkalla on kuoppia, ja voit menestyä vain, jos sinulla on luottamuksellinen suhde ja voit keskustella asioista avoimesti. Se on ainoa oikea tapa työskennellä uuden teknologian parissa, Lennart Björnström sanoo.

 

Tavoite 9

Kestävän kehityksen tavoite 9: Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.

Ota yhteyttä
Jussi Siuro
Client Executive, Knowit Solutions Oy
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä

Alkuun