Skip to main content
To the homepage of Knowit

UUTISET

Datassa piilee arvokasta tietoa – visualisointi tuo tarinan näkyviin

Sunnuntaina 15. toukokuuta 2022 vietetään kaatuneiden muistopäivää. Päivä on sodissa tai muissa taisteluluontoisissa toimissa menehtyneiden muistoksi vietettävä päivä. Suomen historiaan liittyvistä tapahtumista löytyy paljon dataa eri julkaisujen, sivustojen ja palveluiden kautta.

Datassa piilee arvokasta tietoa

Knowitin data- ja analytiikka-asiantuntijat hyödynsivät Sotasammon dataa visualisoidakseen sodassa kaatuneiden suomalaisten profiileja paremmin ymmärrettävään muotoon.

”Kokosimme dataa Sotasampo-palvelusta, josta löytyy linkitettynä dataa monesta eri näkökulmasta, kuten kaatuneet, tapahtumat, henkilöt, paikat ja niin edelleen. Tieto ei ollut kuitenkaan suoraan yhteensopiva Microsoft Power BI:n kanssa, joten muunsimme datan yhteensopivaksi tietokannaksi, josta saimme koottua visualisointiin tarvittavat tiedot. Lisäksi rikastutimme Sotasammon dataa puuttuvilla koordinaattitiedoilla, ammattien yhtenäistämisellä ja sotilasarvojen lajittelulla. Lopputuloksena käyttäjä voi tarkastella yhdeltä visualisoidulta näkymältä kaatuneiden profiileja iän, sukupuolen tai kotipaikkakunnan mukaan”, kertoo Knowitin analytiikan parissa työskentelevä tiimi.

Visualisointi auttaa tarkastelemaan tietoja ja kertoo meille tarinoita, joita emme muuten välttämättä huomaisi. Esimerkiksi 20–29-vuotiaana sodassa kaatunut mieshenkilö oli yleisimmin helsinkiläinen naimaton maanviljelijä Eino. Nelikymppisissä miehissä vastaava profiili oli sotamies Matti, joka oli naimisissa ja kolmen lapsen isä. Naisissa 20–29-ikäluokassa yleisin profiili oli Helsingistä kotoisin oleva naimaton maanviljelijän tytär Helmi, joka toimi sodassa lottana.

Visualisointiin on otettu mukaan talvi- ja jatkosota sekä Lapin sota. Sodissa menehtyi lähes 100000 suomalaista. Suomen sotilasmäärät olivat talvisodassa n. 340000, jatkosodassa n. 500000 ja Lapin sodassa suurimmillaan 75000*.

Mitä datan visualisointi on?

Datan visualisointi on datan ja informaation esittämistä graafisessa muodossa. Käyttämällä erilaisia visuaalisia elementtejä, kuten diagrammeja, kaavioita ja karttoja, datan visualisointityökalut tarjoavat helpon ja saavutettavan tavan nähdä ja ymmärtää trendejä, poikkeavuuksia ja kaavoja datassa. Datan visualisoinnin tärkein tehtävä on auttaa käyttäjää tiedon ymmärtämisessä.

Tutustu tästä tekemäämme visualisointiin.

*Lähde: Wikipedia

Juha Markkanen

CEO

Knowit Solutions