Skip to main content
To the homepage of Knowit

Meet Advisory Consultant Timo

Lue senior-osaaja Timo Variksen mietteitä Knowitista, vastuullisuudesta sekä itsensä kehittämisestä työssä. Kuinka kestävän työelämän teemat näyttäytyvät Timon arjessa?

Timo

Kuka olet?

Lue senior-osaaja Timo Variksen mietteitä Knowitista, vastuullisuudesta sekä itsensä kehittämisestä työssä. Kuinka kestävän työelämän teemat näyttäytyvät Timon arjessa? Katso video alta. 

Kuka olet?

Timo Varis, tällaisella hämärällä tittelillä kuin advisory consultant. Teen erilaisia softakehitykseen liittyviä hommia laidasta laitaan. Tällä hetkellä oon päätoimisena määrittelijänä julkisen puolen asiakkaalla, mutta osallistun silloin tällöin myös presales-työhön ja autan siellä missä tarvitaan. Olen ollut Knowitilla vuoden ajan.

Asun Paimiossa ja käyn Turun toimistolla kerran, pari viikossa tapaamassa työkavereita. Aika usein käyn Helsingin toimistollakin, mutta nyt kun meillä on ekaluokkalainen kotona, teen enemmän etätyötä, ettei hänen tarvitse tulla tyhjään kotiin.

Millaista on Knowitin Turun toimistolla?

Turun konttori on pieni ja kaikki tuntevat toisensa. Siellä on hyvä porukka. Yhteisö on tärkeä viihtymisen kannalta. En kaipaa toimistolle pelikonsoleita tai pallomeriä. Välillä on kiva pysähtyä ja jutella muustakin kuin projekteista, mutta siihen ei tarvita pomppulinnoja. Käyn lounaalla työkavereiden kanssa, ja sen jälkeen voidaan jäädä yhdessä keskustelemaan esimerkiksi jostakin juuri julkaistusta tekoälyplugarista.

Miten päädyit IT-alalle?

Se oli aika luontainen siirtymä. Ekan tietokoneen sain 1984 tai oliko 85. Mikrobitti alkoi ilmestyä 85 ja siinä oli itse naputeltavia koodilistauksia, joita muuttelemalla syntyi jonkinlainen käsitys siitä, mitä ohjelmointi on. Sellaista jatkuvaa oivaltamista, miten mikäkin menee ja mikä on rakkineelle mahdollista. Siitä muodostui hieno harrastus, jonka sitten myöhemmin muutin ammatiksi.

Kävin Satakunnan AMK:n 90-luvun loppupuolella ja aloitin alan työt 2000-luvun alussa. Olin alun perin devaaja ja BI-konsultti, välillä toimin yrittäjänä muutaman vuoden ja sitten siirryin tuotehallinnan puolelle. Nyt olen taas konsultti, ympyrä sulkeutuu.

Se tässä 20-vuodessa on muuttunut, että IT-alallakin saa nykyään persoona näkyä. Enää ei tarvitse pukea pukua asiakastilaisuuksiin, ja palaveriin voi mennä hupparissa ja Atari-paidassa.

Timo
Timo

Millainen paikka Knowit on harrastuneelle senior-osaajalle?

Työntekijän preferensseihin kiinnitetään paljon huomiota. Täällä saa kehittyä siihen suuntaan, mihin huvittaa, omien kiinnostuksen aiheiden mukaan. Mitään ei tuputeta, vaan projekteja voi vähän valikoida. Vaikka devaajia tarvitaan, mua ei ole vielä pakotettu ottamaan editoria uudelleen kauniiseen käteen. Voin senkin toki tehdä jos tilanne vaatii, mutta en olisi se kaikkein tuottavin ukko.

Knowit ei ole asettanut mitään esteitä kouluttautumiselle, eikä haluamiaan kursseja tai sertifikaatteja tarvitse perustella. Opiskelumahdollisuutta on paljon tullut hyödynnettyä. 

Tällä hetkellä intohimojani ovat tekoäly ja ketterä kehitys. Tieteellisestikin on mitattu millaiset projektit menestyy parhaiten ja ovat etulyöntiasemassa. Avainsanoja ovat ketterä kehitys ja continuous integration. Jossain vaiheessa uraa saatan siirtyä enemmänkin agilen tai johtamisen pariin.

Miten jatkat kehittymistä senior-osaajana?

Vapaa-ajan projektien lisäksi ollaan työkavereiden kanssa esimerkiksi pystytetty valmiisiin LLM:iin perustuvia chatbotteja ja testattu uutta Copilottia.  Kun pääsee osallistumaan tällaiseen ei-suoraan-laskutettavaan -hommaan, oppii aika paljon. Harrasteprojekteja tosiaan on paljon, osa valmistuu, osa ei.

Tän alan hieno puoli on, että yhdellä monoliittisella tutkinnolla uran alkupäässä ei ole tässä vaiheessa enää mitään merkitystä. Vanhat tietokannat, kielet ja menetelmät, mitä aikanaan opettelin, on jo kauan sitten unohdettu tai ne ovat marginalisoituneet. On osattava jatkuvasti luoda nahkansa. Olen nähnyt, miten kovan tason osaajat taistelevat tosissaan työllistyäkseen, kun ovat ajatelleet että heidän työnantajansa ja käyttämänsä teknologia ovat ikuisia.

Timo

Mitä teet silloin kun et ole töissä?

Muutaman sadan metrin päässä meiltä on pieni järvi, jonka kiertäminen katkaisee ajatukset. Tykkään kulkea luonnossa ja retkeillä.

Viime syksynä tein kaverin kanssa pari arkipäivän retkeä suolaavuille. Otimme ekat palaverit suolta, ja sitten takaisin työpöydän ääreen. Ne oli virkistäviä ja erilaisia päiviä.

Lapset tietysti vievät ison osan vapaa-ajasta. Lisäksi pelaan sekä moderneja että retropelejä, mulla on joku 20 eri retrokonsolia. Kesäisin oon käynyt höntsäpelaamassa paintballia. En pelaa missään seurassa, mutta yleensä neljän veljeksen voimin käydään kesän isoimmassa paintball-tapahtumassa Suurpelissä Jämsässä. Perjantaina valmistaudutaan, lauantaina pelataan ja sunnuntaina palaudutaan. Sää saa olla mikä vain. Helle on pahin, sade ja sumu voi olla kivoja haasteita.

Kolme esinettä, jotka kuvaavat arkeasi?

  1. Näppis. Mulla on ainakin 50 erilaista näppäimistöä, etsin aina täydellistä. 
  2. Optimaalinen äänenlaatu on myös aina haussa, joten mikrofoni+kuulokkeet -yhdistelmiä on jatkuvasti testissä. 
  3. Kahvikuppi. Kahvia kuluu yksi pannu aamusta ja toinen iltapäivällä.
Helsinki office

Asiantuntijaksi Knowitille?

Heräsikö kiinnostuksesi työskennellä Knowitilla? 

Lue lisää ja ole meihin yhteydessä joko lähettämällä hakemus sinua kiinnostavaan avoimeen rooliin, tai jos et löydä juuri tällä hetkellä sinua kiinnostavaa roolia, avoimen hakemuksen kautta voit myös kertoa itsestäsi lisää. Luemme hakemuksesi mielellämme, ja palaamme sinulle asiaan enintään viikon sisällä!

Lue lisää

Avoimet työpaikat