Marianne Dorthea Jacobsen, toimitusjohtaja, Knowit Experience Bergen, ja
Pernilla Vinneby, toimitusjohtaja, Knowit Experience Göteborg
Innovaatio on taito kilpailla itsensä kanssa. Siksi se on vaikeaa. Erittäin vaikeaa. Usein uutta ajattelutapaa pidetään uhkana olemassa oleville työpaikoille, ja muutos aiheuttaa usein epävarmuutta. Hehkulamppua eivät keksineet steariinikynttilöiden valmistajat, eikä sähköpostia keksinyt valtion postilaitos. Johtajana vastaat seuraavan kuukauden tuloksesta, ja silloin on vaikea priorisoida aikaa niiden palvelujen ja tuotteiden kehitystyöhön, joita teillä on kolmen vuoden kuluttua.
Me kaikki olemme hyviä strategeja jälkikäteen. Kysymys on siitä, mitä pitäisi tehdä tilanteen keskellä, paineen alaisena, kun pitäisi johtaa isoa, modernia yritystä. Monilla vakiintuneilla organisaatioilla on vaikeuksia kehittää niitä uusia palveluja, joita asiakkaat haluavat – usein siksi, että ne pelkäävät oman ydinliiketoimintansa kannibalisoimista.
Dramaattinen mutta hyödyllinen neuvo: lakkaa myymästä sitä, mitä myyt nyt
Kysy itseltäsi: ”Millä tienaamme tulevaisuudessa?” Mitä etuja on sellaisilla internet-pohjaisilla, hyperskaalatuilla alustoilla on ja niiden globaaleilla ekosysteemeillä, jotka voivat uhata yritystänne: Google, Apple, Facebook ja Amazon ym. voivat tavalla tai toisella korvata osan siitä, mitä yrityksenne tällä hetkellä tekee. Mikään toimiala ei välty siltä. Mitä myymälän osaa se koskee? Ja vielä tärkeämpää: Mihin liiketoimintanne osaan teidän on itse todella panostettava ja tuotettava innovaatioita?
Alallesi tulee uusia toimijoita. Koska ne pystyvät.
Käynnissä oleva toimialojen rapistuminen on kaiken kattavaa. Edellä mainitut yritykset eivät ole ainoita uusille toimialoille pyrkiviä, ja ne tekevät sen vain siksi, että pystyvät. Kun Applella on markkinoilla yli miljardi laitetta ja samalla iTunesin kautta maailman suurin luottokorttinumeroiden tietokanta, on täysin luonnollista, että yhtiö kehittää maksupalvelun. Ja muutokset tapahtuvat nopeasti. Kymmenisen vuotta sitten Facebook oli vasta startup-yritys. Tuolloin Microsoft oli maailman kuuden arvokkaimman yhtiön listalla ainoa teknologiayhtiö. Nyt samaisella listalla on vain yksi yritys, joka ei ole teknologiayhtiö.
Muutos ei ole sitä, että heitetään digitaalista taikahiekkaa olemassa olevien prosessien päälle
Monissa digitaalisissa strategioissa on ongelmana, että pääsääntöisesti niillä pyritään tehostamaan olemassa olevaa liiketoimintamallia uudella teknologialla. On helppo vakuuttua siitä, että on tehnyt jotain oikein, koska katteet ovat parantuneet, mutta ovatko toimenpiteet oikeita tulevaisuuden kannalta? Onko tämä tarpeeksi?
Mieluummin pitäisi yrittää ymmärtää, miten yhteiskunta ja asiakkaan maailma muuttuvat, ja toimia sen mukaan. Tällöin voi joutua muuttamaan koko liiketoimintamallia tai määrittämään sen uudelleen.
Taito työskennellä oman itsensä uuden version kanssa rinnakkain
Kun dotcom-kupla puhkesi, Schibsted jatkoi investointeja, vaikka ei ollut selvää käsitystä siitä, miten verkossa tienattaisiin rahaa. Yritys jopa antoi uusien palvelujen kilpailla olemassa olevien palvelujen kanssa. Ilmainen verkkomainonta kannibalisoi printtimainontaa, mutta sen riskin Schibsted otti. Kun Netflix kilpaili itsensä kanssa vuonna 2011 ja siirtyi DVD-levyistä suoratoistoon, osakekurssi putosi 80 prosenttia. Hyvin harva hallituksen jäsen ja sijoittaja pystyy hyväksymään näin suurta menetystä. Nyt kehitys etenee entistä nopeammin, eivätkä johtajien haasteet ole yhtään pienentyneet.
Vakiintuneet voivat edistää uusia hankkeita samalla kun varmistavat tulevia kilpailuetujaan. Uusien hankkeiden haasteet liittyvät usein siihen, että tuotto ei ole riittävä. Kuitenkin yrittämättä jättäminen voi muodostua suuremmaksi riskiksi.
Miten pääsee alkuun?
Muutos ja innovaatio eivät ole uusia asioita. Yhteiskunta on aina innovoinut ja tekee sitä jatkossakin. Nopeaan tahtiin. Ei ole niin, että strategiset resurssit olisivat muuttuneet merkityksettömiksi, mutta ilman yhteyttä innovaatiokykyyn organisaatio joutuu pian huonolle kurssille.
Konsulttiyrityksenä uskomme, että tulevaisuuteen voi sopeutua monin eri tavoin. Tässä työssä Roomaan ei ole yhtä ainoaa tietä – päin vastoin. Yksi asia kuitenkin yhdistää niitä, jotka onnistuvat – he haluavat sitä. He ovat tehneet tietoisen valinnan, jonka mukana innovoinnin kustannukset ovat pienemmät kuin tekemättä jättämisen. Siksi he ovat jo hyvällä uralla kohti tulevaisuutta.