Karolinan työkaveri on ohjelmistorobotti – Ohjelmistorobotiikan aika on nyt
Julkaistu 22 elo 2017
Salolainen kehityspäällikkö Karolina Vilonen on tehnyt töitä ohjelmistorobotin kanssa jo vuoden verran. Se ei ole fyysinen robotti Tähtien sodan R2-D2:n tyyliin, vaan sovellus, joka käyttää ihmisen puolesta ohjelmistoja. Ohjelmistorobotti hoitaa toistuvia työvaiheita esimerkiksi taloushallinnossa, myynnissä tai hr-osastolla.
”Voisi oikeastaan olla helpompaa, jos ohjelmistorobotti olisi fyysinen kone, joka kulkee käytävillä. Vasta työn lopputulos tekee robotin näkyväksi, muun ajan se on vain yksi ylimääräinen tietokone toimistolla”, Vilonen sanoo.
Vilosen työnantaja, palkkahallinnon ulkoistamispalveluja myyvä Silta, on siirtänyt monia rutiinitehtäviä ohjelmistorobotille. Robo hoitaa esimerkiksi palkkapalveluun liittyviä täsmäytyksiä, raportointeja ja maksatuksia. Ohjelmistorobotti on väsymätön puurtaja, joka ei kaipaa taukoja.
Vilosen mukaan käytäntö on osoittautunut, että robotin ohjelmoiminen on fiksua jättää ammattitaitoisen koodarin tehtäväksi. ”Pieniä lisäyksiä voi tehdä itsekin, mutta perustavanlaatuisten muutosten tekeminen ei onnistu ilman ohjelmointitaitoja.”
Tutkimusyhtiö Gartner ennakoi ohjelmistorobotiikan laajamittaisen käyttöönoton tapahtuvan maailmassa 2–5 vuoden sisällä. Suomessa ollaan tästä aikataulusta edellä, arvioi tietotekniikan konsulttiyhtiö Knowitin ohjelmistorobotiikan evankelista Katriina Valli. ”Meillä ei ole viittä vuotta odotusaikaa, vaan ohjelmistorobotiikan aika on jo nyt.”
Hänen mukaansa ohjelmistorobotti on tietyssä mielessä turvallisempi kuin ihminen. Se ei vuoda henkilötietoja, koska ei tajua käsittelevänsä sellaisia. Se ei voi seota, koska sillä ei ole älyä. ”Toki sen voi hakkeroida siinä missä yrityksen muunkin sovelluksen ja siksi se vaatii tietoturvaratkaisun ympärilleen.”
Knowitin toimistolla on oltu tyytyväisiä itsekehitettyyn Oliver-robottiin. Aiemmin esimiesten piti moneen kertaan karhuta alaisiltaan tuntiraportteja, nyt muistutusviestit lähettää Oliver.
Oliverille ei voi olla kiukkuinen
”Kun raporttien seuranta siirrettiin Oliverin hoidettavaksi, meille kaikille tuli parempi mieli. Oliverille kun ei voi olla kiukkuinen.”
Ohjelmistorobotti hoitaa monia rutiineja, mutta ei pidä yllätyksistä, kuvailee Knowitin robotiikkatiimin vetäjä Johanna Väisänen. ”Jos robotin käyttämä sovellus on jumissa, robokin saattaa kaatua. Sitä voi opastaa ottamaan poikkeustilanteesta ruutukaappauksen ja lähettämään virheilmoituksen, mutta ihan kaikkeen roboa ei voi opettaa varautumaan.”
Sillassa ohjelmistorobottien työpanokseen on alun totutteluvaiheen jälkeen oltu tyytyväisiä. Ne ovat säästäneet työaikaa merkittävästi. Kun ohjelmistorobotti hoitaa palkka-asiantuntijan rutiinityöt, hän ehtii keskittyä asiakaspalveluun ja miettiä vaikkapa uusien palvelujen kehittämistä, visioi Vilonen.
”Vuositasolla puhutaan kymmenien tuhansien tuntien aikasäästöstä pelkästään jo tunnistetuissa automaatiohankkeissa ja niitä tunnistetaan koko ajan lisää.”
Roboihin liittyy myös ennakkoluuloja. Joku epäilee lopputuloksen virheettömyyttä, toinen murehtii oman työpaikan kohtaloa. Sillassa robojen käyttöönotto ei ole vähentänyt työpaikkoja, mutta töitä organisoidaan eri tavoin.
...
Alkuperäinen artikkeli julkaistu Talouselämä 28/2017 -lehdessä, kirjoittanut Annika Korpimies.
Jos haluat tietää lisää ohjelmistorobotiikasta ja automaatiosta, tutustu Knowitin näkemykseen ohjelmistorobotiikasta ja lataa itsellesi myös Knowitin RPA-opas.
Jos olet ohjelmistorobotiikan/testiautomaation asiantuntija ja haluaisit liittyä joukkoomme, katso avoimet työpaikat ja laita hakemusta tulemaan.